Dernek Kuruluşu Aşamasındaki Faaliyetlerimiz 14 Temmuz 2023, 12:18
Ulusal Çam Balı Araştırma Geliştirme ve Tanıtım Derneği, Türkiye’de çam balı değer zincirinde faaliyet gösteren tüm paydaşları bir araya getiren ürün temelli bir sivil toplum kuruluşudur.
Kurucu paydaşlar 2019 yılından bu yana çalışma ziyaretleri, seminerler ve toplantılar ile bir araya gelmiş ve çam balı değer zincirinin geliştirilmesine yönelik istişare etmiştir. Bu süreçte, BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ve Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) tarafından yürütülen “Coğrafi İşaret ile Türkiye’de Sürdürülebilir Bal Değer Zincirine Destek” projesi kapsamında paydaşlar Türk Çam Balı mahreç işareti başvurusunun teknik şartnamesinin ve denetim planının hazırlanmasına katkı sunmuşlardır. Türk Çam Balı mahreç işareti tescil başvurusu 30 Mayıs 2022 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığı Menemen Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından Türk Patent ve Marka Kurumu’na sunulmuştur.
Paydaşlar, coğrafi işaretli ürünün üretimi, paketlenmesi, satışı, tanıtılması, pazarlanması, denetlenmesi ve paydaşların eğitim ihtiyaçlarının karşılanması konusunda eşgüdümlü davranılması amacıyla bir üst örgütlenme modelini tartışmış ve tasarlamıştır. Yalnızca 2022 yılında;
- Altı kez ve toplam 14 saat toplantı yapılmış,
- Toplantılara üretici/yetiştirici birliği, kooperatif, şirket, kamu ve üniversiteleri temsilen 15 paydaş katılmış,
- Taslak tüzüğe toplam 28 yazılı geribildirim verilmiştir.
Süreç sonucunda Ulusal Çam Balı Derneği 2 Ağustos 2022’de kurulmuş ve ilk genel kurul toplantısını 13 Aralık 2022’de İzmir’de yapmıştır.
Genel kurul toplantısı sonrası Dernek kurumsallaşma çalışmaları yapılmıştır. Bu kapsamda;
- Derneğin 2023 yılı çalışma planının hazırlanması,
- Derneğin kurumsal yapısı, üyelik yapısı, kaynak geliştirme, tanıtım ve görünürlüğe ilişkin kısa ve orta vadeli planların hazırlanması,
- Coğrafi İşaret (mahreç işareti) tescil başvurusunun takibi ve sonuçlandırılması çalışmaları yürütülmüştür.